Patronat medialny GlobKuriera - Raport o zarobkach kierowców zawodowych w Polsce (PITD)
Polski Instytut Transportu Drogowego opublikował raport o zarobkach kierowców zawodowych w Polsce. W tym roku publikacja została również poszerzona o nowoczesne technologie wykorzystywane w transporcie drogowym. Z najnowszych badań wynika, że tylko 28,1% badanych kierowców zarabia poniżej 5000 zł netto.
2022-04-07, 10:14

Wynagrodzenia kierowców zawodowych

Według danych GUS za 2021 rok, przeciętna pensja w przedsiębiorstwach transportowych wzrosła rok do roku o 7,3%. W transporcie i gospodarce magazynowej wg GUS w 2021 roku przeciętna pensja wynosiła 5092,64 zł brutto. W najnowszym raporcie Polskiego Instytutu Transportu Drogowego, mediana wynagrodzenia kierowcy w porównaniu do roku 2020 wzrosła o 500 zł netto. Natomiast średnia zarobków netto jest dużo wyższa niż przeciętna wg GUS. Do wynagrodzenia kierowców zalicza się podstawa, dieta i inne dodatki. Analiza tych wskaźników będzie kluczowa ze względu na Pakiet Mobilności, który wprowadził zmiany w naliczeniu wynagrodzeń od lutego 2022 roku.

Rynek pracy w transporcie drogowym

Ponad połowa (56,1%) pracodawców podkreśla, że ma problem w znalezieniu kierowcy. Jest to trend wzrostowy, który utrzymuje się od wielu lat w branży transportowej (w porównaniu z rokiem 2018 jest to wzrost o 13,1%).

4 na 10 pracodawców twierdzi, że nie ma problemu z rotacją kierowców. 25% ankietowanych przyznało, że rotacja kierowców niestety negatywnie wpływa na realizowanie zleceń w ich firmie.  Powoduje to także utratę korzyści w postaci mniejszej liczby realizowanych zleceń. Na znalezienie kierowcy pracodawcy potrzebują od 1 do 3 tygodni. Najczęściej pracodawcy przy zatrudnieniu korzystają z rekomendacji innych kierowców.

Nowoczesne technologie w zawodzie kierowcy

70% ankietowanych kierowców odpowiedziało, że korzysta z nowoczesnych technologii. Najważniejsza jest dla nich profesjonalna nawigacja. Kierowcy coraz częściej korzystają również z systemów wspierających eco-driving. Badani w swoich wypowiedziach zwracali uwagę na to, że chcieliby mieć możliwość udziału w szkoleniach z eco-drivingu. Kierowcy sięgają również po wiedzę poprzez oglądanie różnych kanałów i podcastów dostępnych na platformach.

Z kolei pracodawcy w ostatnim czasie borykają się z wieloma wyzwaniami w branży. Przez COVID-19, Pakiet Mobilności, Nowy Ład wzrastające ceny paliw, a także wysoką inflację. Rozwiązania, które mogą pomóc w codziennej pracy to rozwiązania, które dają systemy telematyczne, faktoring, karty paliwowe, TMS, czy giełdy transportowe. Każde to rozwiązanie ma szereg korzyści dla wszystkich użytkowników, ale może być również dopasowane do klienta.

Wnioski

Transport drogowy to branża, w której nie ma przestoju. Zmiany przepisów, pogłębiający się problem braku kierowców zawodowych na rynku, a także inne globalne kryzysy to tylko nieliczne z wyzwań z jakimi muszą się mierzyć i przewoźnicy i kierowcy. Z wielką przyjemnością oddajemy w Państwa ręce niniejszą publikację. Jeśli chcesz zapoznać się z całą treścią raportu – kliknij http://pitd.org.pl/bezplatny-raport/

Patrycja Pierzchała